SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Welkom in Bullet Hole City!

door Carel de Goeij. vrijdag 13 juli 2007  de Stentor ©2007 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Welkom in Bullet Hole City! Een verrukkelijke expositie deze zomer in het Walkate Archief.

De door Kamper kunstenaar (en domineeszoon) Martin-Jan van Santen gecreëerde tekenfilmfiguur The White Cowboy en zijn natuurlijke habitat, Bullet Hole City, staan garant voor een smakelijk en humoristisch uitstapje uit de sleur van alledag. Tot in de fijnste details heeft Van Santen de wereld van zijn stripfiguur vormgegeven - en dat maakt de expositie zo fascinerend. Elk onderdeeltje opent een wéreld - van het 'liedboek der Gereserveerde Kerk' tot zilveren kogels, foto's van voorname stadgenoten en de toga van 'Vervormd predikant' Den Herder - alles voorzien van hilarische verklarende teksten. Alles ademt de gesteven deftigheid waarmee Van Santens held het kwade in de wereld van het Wilde Westen onbevangen tegemoet treedt. Voor wie 'The White Cowboy' niet kent: een in smetteloos wit geklede held met een keurig en stijlvol vocabulaire die louter het goede doet en langs onnavolgbare weg er toch altijd weer in slaagt de boef in het gevang te krijgen.

Dit is nu zo'n expositie waar je bij praktisch elk object na bestudering en lezing van het zorgvuldig vormgegeven uitlegkaartje in de lach schiet en de drang voelt je vrouw of vriend aan te stoten, met de mededeling: "Moet je dít nu weer eens zien!" Veel schoolklassen hebben zich al ingeschreven voor een White Cowboy workshop aan het begin van het nieuwe schooljaar, een initiatief van de stichtingCultuurZien. Diezelfde stichting biedt deze zomer ook een 'White Cowboy-arrangement aan', met een bezoek aan de expositie, een huifkartocht en een speciale White Cowboy-cocktail.

Zie ook www.whitecowboy.nl

Openingstijden expositie: wo en do van 14-17 u. Te zien tot en met 8 september.

De White Cowboy nodigt scholen uit.

zaterdag 18 augustus 2007  de Stentor ©2007 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Scholen in Kampen kunnen tussen 17 augustus en 8 september deelnemen aan een workshop over de White Cowboy. Deze wordt gehouden bij de tentoonstelling over Bullet Hole City in het Frans Walkate Archief.

De workshops zijn bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.


Kampen beschikt met de White Cowboy over een befaamde (strip)held. Hij bestrijdt het kwade in de wereld en blijft onder alle omstandigheden beleefd. Zo beschikte de White Cowboy over een uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling over de Rode Ridder, maar werd hem de toegang tot de Koornmarktspoort geweigerd. "Wat een vervelende situatie", was het onderkoelde commentaar van de White Cowboy. Vooral voor kinderen kan de White Cowboy een voorbeeldfunctie vervullen.

.