SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Uitzending 28 maart

Verre Verwanten Radio graaft vandaag in de archieven van Hanzestad Kampen. Het geschiedenisprogramma van Teleac brengt een bezoek aan het Frans Walkate Archief, het geheugen van Kampen.

Een moderne gedachte in de jaren twintig van de vorige eeuw: het vastleggen van het doen en laten van de gewone man. Frans Walkate (1866 - 1943) zag hier de noodzaak van in en stelde zichzelf ten doel heel de stad Kampen te registreren.

Deze erfenis foto’s, glasnegatieven en bouwtekeningen vormt tot vandaag de dag een unieke collectie die het Kampen van de vorige eeuw weer tot leven brengen.

Vanuit de directiekamer van de oude nutsspaarbank in Kampen praat presentator Ben Kolster over leven en werk van Frans Walkate. Directeur van het archief Herman Harder schetst een beeld van de verzamelaar. Stadshistoricus Theo van Mierlo vertelt over het belang van het archief voor de Hanzestad.

Verslaggeefster Klaartje Bax loopt rond in het oude bankgebouw. Samen met bouw- en kunsthistoricus van het Walkate Archief Geraart Westerink gaat zij in de bestuurskamer op zoek naar de verborgen kluis. Dat blijkt een ingewikkelde klus...

Zie ook de website van het Frans Walkate Archief.

Colofon Verre Verwanten Radio; een wekelijks programma over genealogie en geschiedenis, elke zaterdag van 14.00-14.45 uur op Radio 5 (747 AM).

Redactie: Klaartje Bax, Jasper Hartog, Ben Kolster en Harm Oving. Presentatie: Ben Kolster.

Frans Walkate Archief in het Teleacprogramma ‘Verre Verwanten Radio’


Aanstaande dinsdag  vindt er in het Frans Walkate Archief de opname plaats voor het Teleacprogramma 'Verre Verwanten Radio'.


De opname van 'Verre Verwanten Radio' staat gepland op dinsdag 24 maart om 12 uur in het Walkate Archief. De uitzending is vervolgens op zaterdag 28 maart.


Verre Verwanten maakt iedere week op locatie een uitzending over een historisch onderwerp. Presentator Ben Kolster praat met twee deskundigen; Herman Harder, directeur Frans Walkate Archief en Theo van Mierlo, historicus, over respectievelijk Frans Walkate en de geschiedenis van Kampen. Dit gesprek wordt twee keer afgewisseld door de verslaggever die in het Archief rondloopt met Geraart Westerink, historicus, die vertelt over het gebouw en wat er allemaal te zien en te horen is.Het programma duurt een kleine 45 minuten en wordt semi-live opgenomen.