SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

In het Frans Walkate Archief - daar moesten ze voor hun X-lessen ook naar toe - kwamen ze er achter dat ruim 70 jaar geleden (in 1937) alle huizen van de stad Kampen gefotografeerd zijn. Een initiatief van Frans Walkate die destijds directeur van de Nuts Spaarbank was, maar ook kunstverzamelaar en druk bezig het Kampen van zijn tijd te boekstaven. Onder meer door alle(!) huizen die Kampen in 1937 telde te laten fotograferen. Samen met Walkate Archief-directeur Herman Harder zette het speurdersduo zich aan de fotoboeken - en ja hoor, daar was het huis van Robert-Hans en Marieke, maar dan 71 jaar jonger en... op de twee voorste hoeken van de hoogste torenopbouw, daar stonden de twee pinakels. Yes! Met dank aan de vooruitziende blik van Frans Walkate

Maar ze vonden ook een nog oudere foto van het huis uit 1874. En daarop juist geen pinakels. Ze moeten dus ergens tussen 1872 en 1937 geplaatst zijn. Maar waarom later er weer afgehaald? ,,Misschien vanwege de oorlog," gist Carlijn. ,,Misschien waren de bewoners bang dat ze beschadigd zouden worden." Zou kunnen. Afijn, huidige bewoners Robert Hans en Marieke weten dankzij Carlijn en Sam waar de twee torentjes thuishoren. Komen ze nu ook weer op hun oude plek te staan? Zegt Sam: ,,Dat willen ze wel, maar ze willen het niet helemaal zelf betalen. " Logisch dus zijn monumentenzorg en stichting Stadsherstel al ingeschakeld en is er een goede kans dat over niet al te lange tijd een mooi oud dak aan de kop van de Vloeddijk weer iets flamboyanter en 'Jugendstiliger' oogt dan op dit moment. Met dank aan Carlijn en Sam.

Carlijn en Sam en... het torentjesmysterie.

door Carel de Goeij. woensdag 01 oktober 2008      de Stentor ©2008 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Carlijn en Sam en het torentjesmysterie. Nee, geen nieuw jeugdboek, maar de belevenissen van twee Almere-brugklassers die op school zich verdiepten in de bouwwijze van huizen in Kampen en vervolgens een spannende ontdekking deden.

luister: Carlijn en Sam zitten in de vwo-brugklas en krijgen daar ook zogeheten X-lessen. Spannende extraatjes. In één van die lessen, van Rolien Leurink-Wezenberg, ging het over bouwstijlen in Kampen in het begin van de vorige eeuw: Jugendstil, Amsterdamse School - en goed kijken wat de verschillen zijn.

Opdracht in de les: ga op zoek naar een huis dat in een van die twee stijlen gebouwd is en hou daar een voordracht over. Dus togen ze ook naar Robert-Hans Gallas en Marieke Spijkerman die in een mooi Jugendstil-huis aan de kop van de Vloeddijk wonen, vlakbij Sam. In de garage stonden ze opeens oog in oog met twee stenen pinakels - bijna even groot als zijzelf. Of Carlijn en Sam er niet achter zouden kunnen komen of die misschien ooit op het huis gestaan hadden - en waar dan precies? Kijk, dan wordt school opeens leuk. Als twee bouwhistorische Baantjers gingen Carlijn en Sam aan de slag. Mobieltje open, foto's maken van de twee stenen torentjes en op zoek naar hun geschiedenis.

Carlijn van der Velde (r) en Sam ten Hove met de twee torentjes die op het pand aan de Vloeddijk 25 gezeten hebben. foto Freddy Schinkel

Dit is het huis, Vloeddijk 25, waar Carlijn en Sam onderzoek naar deden en ontdekten dat de twee pinakels ooit op de voorste hoeken van het linkerdak gestaan hebben.

Als u goed kijkt, pak er desnoods een loep bij, dan kunt u op deze foto uit 1937 de twee stenen torentjes zien staan.

Alle huizen die in 1937 in de stad Kampen stonden zijn destijds op initiatief van Frans Walkate gefotografeerd. De foto's zijn in te zien tijdens openingstijden van het archief aan de Burgwal 42: elke woensdag en donderdag van 14 tot 17 uur.