SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Een veelkleurig talent - want naast zijn werk als beeldend kunstenaar, was hij bijna vijftig jaar lang organist van De Bron in IJsselmuiden. Een bijzondere artistieke loopbaan. In zijn jeugd - hij werd geboren in 1928 in de Kamper Oranjewijk - kreeg Steller les van de Kamper kunstschilder Kruishoop, hetgeen resulteerde in een serie tekeningen en schetsen met Oost-Indische inkt. Vervolgens - hij werkte bij Berk en Douwe Egberts - zou het tot midden jaren tachtig - duren tot hij als vutter zijn beeldend talent weer kon laten opvlammen. Hij werd twee dagen in de week bibliotheekmedewerker op de kunstacademie, in ruil daarvoor kon hij aanschuiven in schilder-, teken- en beeldhouwlokaal.

Bijna twintig jaar lang was hij daar een vertrouwd gezicht - vooral in de lessen modeltekenen. "Het model, het naakte model, is eigenlijk een van de traditionele onderwerpen in de schilderkunst, naast het portret, stilleven en landschap. Maar ik zal nooit de vrije natuur in trekken zoals anderen wel doen om te schilderen. Nee, de mens is het belangrijkste onderwerp voor mij", zei hij in een interview in het Kamper Nieuwsblad in '86. Hij exposeerde regelmatig en verkocht goed, maar bleef oefenen, bleef zichzelf verbeteren.

Ik heb gisteren in het Walkate Archief vol bewondering enkele van zijn schetsboeken modeltekenen doorgebladerd - ze tonen een zelfverzekerde en trefzekere pen die in enkele welgekozen lijnen een vrouwenlichaam als levend op papier weet neer te zetten. Ook in zijn schilderwerk - olieverf op doek en paneel, vooral vrouwen, abstract en (Kamper) stadsgezichten in vrije vorm - is er sprake van die mengeling van ambachtelijke vaardigheid en kunstzinnig vuur. Zijn werk sprankelt, fonkelt en laat je ogen niet los. Het lééft.

Veel van zijn werk is verkocht aan particulieren maar ook aanwezig in diverse kunstcollecties van onder meer de gemeente Kampen, Douwe Egberts Utrechten kantorencomplex de Meeuwenhorst in Kampen. Tevens circuleert veel van zijn werk in diverse kunstuitleensystemen. De afgelopen maanden is het Walkate Archief druk geweest met het inventariseren van Stellers nalatenschap, die zowel kwalitatief als in omvang imposant is. Daarmee is het fundament gelegd voor een mooie overzichtstentoonstelling.
Werk Steller overgedragen.

door Carel de Goeij. vrijdag 07 maart 2008  de Stentor ©2008 Wegener Nieuwsmedia

Remy Steller zoon van de vorig jaar overleden Kamper kunstschilder Bas Steller, tekende gisteren in het Walkate Archief voor de officiële overdracht van de artistieke nalatenschap van zijn vader.

Van Bas Steller.

door Carel de Goeij. vrijdag 07 maart 2008  de Stentor ©2008 Wegener Nieuwsmedia

Ruim een jaar geleden overleed de Kamper kunstschilder Bas Steller, voor kunstacademie-studenten het vertrouwde gezicht in de bibliotheek én in het tekenlokaal.

Ruim twintig jaar lang - vanaf zijn pensionering tot aan het vertrek van de academie naar Zwolle - was Steller elke dag te vinden op de academie, waar hij zijn ruimbemeten schilder- en tekentalent almaar verder ontplooide.

Daarnaast was Steller prominent lid van De Varfdeuze. Bas' zoon Remy droeg gisterochtend - zie de foto onder op deze pagina - officieel de artistieke nalatenschap van zijn vader over aan directeur Herman Harder van het Walkate Archief: schetsboeken, honderden tekeningen en schilderijen. Daarnaast de neerslag van Stellers uitvoerige stamboomonderzoek.

.  Symbolisch overhandigt hij Walkate-directeur Herman Harder één van de schilderijen.  foto Carel de Goeij