SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Bertus Krabbe tijdens zijn eerste openbare optreden als Stadsomroeper. Samen met houtsnijder Dolf Schinkel is hij momenteel bezig met het repliceren van de oude ratel van het Walkate Archief.  FOTO Frens Jansen

Pas een week of twee geleden werden de daden ook echt bij de woorden gevoegd. "Een stadsomroeper moet natuurlijk wel een mooie uitmonstering hebben", zegt Krabbe. "Anneke Broekhuizen van ABC Costuums in Kampen heeft in krap anderhalve week tijd werkelijk wonderen verricht." Hij toon vol trots zijn kostuum vervaardigd in de blauwitte kleuren van de stad. Compleet met stadswapen en steek met vrolijke pluim. Krabbe heeft zich ook al de dictie en houding van de stadsomroeper, zo blijkt tijdens de declamatie van een door Margreet Vink geproduceerde tekst over de Van Heutszkazerne. "Het is heus, het is heus, het wordt van Heutsz", galmt het over het besneeuwde en vrijwel verlaten plein. Krabbe hoopt in de toekomst een waardig opvolger te kunnen zijn van Wolter van Dijk, die in de jaren dertig en veertig de laatste omroeper was in Kampen. "Bij verschillende officiële en minder officiële gelegenheden zou ik mijn opwachting kunnen maken. Laat maar komen, ik heb er zin an!"

Stadsomroeper bertus krabbe heeft er zin an.

Zaterdag 4 feb 2012,  de Stentor ©2012 Wegener Nieuwsmedia door Minke Schuthof

KAMPEN - Zegt 't voort, zegt 't voort, zet 't voort! Kampen heeft een nieuwe Stadsomroeper! Vrijdagmorgen in alle vroegte deed Bertus Krabbe in zijn hagelnieuwe outfit speciaal voor de Stentor zijn eerste openbare optreden voor de van gerestaureerde Van Heutszkazerne in Kampen.

De avond daarvoor had hij met de geleende historische ratel van het Walkate Archief al amok gemaakt in het Stadhuis, waar de invulling van de kazerne op de agenda stond. Voor het Gemeentearchief - als een van de toekomstige gebruikers - hèt moment om haar initiatief van de stadsomroeper in vol ornaat te presenteren. Een idee dat vorig jaar oktober ontstond tijdens de organisatie van een stadsomroepersconcours.

Het archief en de historische vereniging Jan van Arkel deden destijds een oproep aan Kamper aspiranten om zich te melden voor de titelstrijd, met als doel om echt een omroeper te installeren. Slechts een persoon reageerde: Bertus Krabbe, wiens donkerbruine stem bij menig kind een Sinterklaaslampje moet laten ontbranden. "Maar gelukkig was dat ook meteen de ideale persoon", zegt gemeentearchivaris Margreet Vink-Bos. "Dus wat dat betreft vielen we met de neus in de boter."