SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Remy Steller (achter de computer) is een jaar geleden begonnen met het scannen van de fotocollectie van het Frans Walkate Archief in Kampen. Hij is bijna door de eerste kast heen, maar er wachten er nog meer in het depot. Achter hem Herman Harder.

foto FREDDY SCHINKEL

Want mocht de boel hier onverhoopt in de hens gaan, dan ben je alles kwijt, zegt Herman Harder, directeur van het Frans Walkate Archief. Daarbij komt dat al het beeldmateriaal digitaal ook veel makkelijker is na te pluizen voor het publiek, bijvoorbeeld als iemand op zoek is naar historische informatie over familie, straat of woning. "Een hele verbetering", aldus Harder. Wel moet ieder plaatje nog worden beschreven, met trefwoorden, zodat het ook terug te vinden is. Een immens werk. "Dat gaat nog jaren duren."


Ondanks de vele uurtjes die Remy Steller - naast baan en gezin - in het nummeren en scannen steekt, beschouwt de geboren en getogen Kampenaar het niet bepaald als strafwerk. Als zoon van de Kamper kunstschilder Bas Steller kwam hij een paar jaar geleden in contact met het archief, dat graag wat werk in de collectie wilde opnemen. Steller bouwt ook websites en zo ging het balletje verder rollen. "Ik ben vrijwilliger geworden en heb onder andere twee sites voor het archief gemaakt." Toevallig is fotografie ook nog een hobby van hem, wat Harder op een idee bracht. "Ik heb wel eerst een boek gescand, op proef, om te kijken hoeveel tijd het zou gaan kosten." Daarmee was ook meteen zijn nieuwsgierigheid gewekt naar wat er in de rest van de boeken stond. "Dat is m'n drive, ik heb belangstelling voor de geschiedenis van de stad, vind het hartstikke interessant om te weten hoe het er vroeger uitzag. En inmiddels ken ik de hele stad wel."


Bijzonder vindt hij onder andere het beeldmateriaal van de mooie, oude gebouwen die in de loop der jaren onder de slopershamer zijn verdwenen. En een originele opname van de oude stadsbrug over de IJssel, nog van voor 1873. Of de complete binnenstad, die in 1937 huis voor huis is gefotografeerd - en in 1987 nogmaals. "Een schat aan informatie die straks voor iedereen overzichtelijk en toegankelijk is." www.snshistorischarchief.nl

www.franswalkatearchief.nl

Oude stad nu digitaal in beeld.

Donderdag 26 mei 2011,  de Stentor ©2011 Wegener Nieuwsmedia door Minke Schuthof


KAMPEN - Om de collectie van het Frans Walkate Archief veilig te stellen en beter toegankelijk te maken, scant Remy Steller prent voor prent in. Een monsterklus. Dertienduizendvierhonderd foto's van Kampen en haar inwoners door de jaren heen zijn afgelopen jaar door de handen van Remy Steller gegaan.

Boek na boek nam hij vanuit het Frans Walkate Archief mee naar huis, om daar prent voor prent te scannen. Met nog één boekwerk te gaan, had hij goede hoop dat de monsterklus bijna was geklaard. "Maar er blijkt in het depot nóg het een en ander te staan. Twee grote ladekasten vol, met oude foto's van de Stentor, voorheen het Nieuw Kamper Dagblad", verzucht hij, met een lach.

En dan wachten er ook nog talloze schilderijen, kaarten en plattegronden om voorgoed te worden veilig gesteld voor het nageslacht.