SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Donker van kleur en vol van symboolrijke objecten. Voor haar doen uitzonderlijk donker van toon en daarmee een prachtig contrapunt voor het lichte stilleven dat al in bezit van het Walkate Archief was. Van Dam van Isselt schilderde het kort na haar scheiding van haar tweede man, kunstenaar en kunstcriticus Albert Plasschaert.


Daarvóór was ze getrouwd geweest met Evert Ekker, zoon van de directeur van het Stedelijk Gymnasium in Kampen. Geen gelukkig huwelijk - Ekker, ook kunstschilder, bracht zijn dagen vooral door in Zuid-Frankrijk en verdomde het zelfs voor de geboorte van zijn kinderen naar Nederland terug te keren. Ook van Ekker heeft het Walkate Archief overigens een schilderij in de collectie.


Als dochter van een beroepsmilitair was ze als klein kind naar Kampen gekomen. Op de middelbare school kreeg ze les van de bekende tekenleraar J.D. Belmer - de man die ook het uitzonderlijk talent van Willem Bastiaan Tholen en Jan Voerman had opgemerkt.


Op haar achttiende keerde ze terug naar haar geboortestad Bergen op Zoom. Van daar streek ze als één van de eerste kunstenaars neer in Veere, wegbereidster van de befaamde kunstenaarskolonie in Domburg en Veere. Ze bracht haar levensavond door in Den Haag en is begraven in Bergen op Zoom.


Op het Walkate Archief hoefden directeur Herman Harder en kunsthistoricus Geraart Westerink niet lang na te denken, toen hun het schilderij werd aangeboden. 'Fantastisch om nu twee doeken van haar in onze collectie te hebben - vooral ook omdat de doeken twee verschillende kanten van haar belichten,' zegt Westerink.


Het onlangs verworven stilleven wordt in ieder geval een 'etalagestuk' in de gelijknamige rubriek in de eerstvolgende Kamper Almanak. Ook komt er mogelijk volgend jaar een expositie met nieuwe aanwinsten. Daarop zullen de twee werken van Van Dam van Isselt dan ongetwijfeld prominent figureren.  

Lucies 'donkere zijde' nu ook in Kampen.

door CAREL DE GOEIJ. dinsdag 21 november 2006  de Stentor ©2006 Wegener Nieuwsmedia

21 NOVEMBER 2006 - KAMPEN - Het Frans Walkate Archief verwierf onlangs een tweede stilleven van Lucie van Dam van Isselt. Schilderijen met een verhaal. Deels een Kámper verhaal.

In de jaren dertig van de vorige eeuw schreef Frans Walkate een brief aan alle Kamper kunstenaars. Of ze bereid waren voor zijn archief, op dat moment in de opstartfase, een werk af te staan.


Onder hen Lucie van Dam van Isselt, getogen in Kampen. Het stilleven dat na een uitvoerige briefwisseling met haar en haar kinderen uiteindelijk naar Kampen kwam, is één van de topstukken van het Walkate Archief. Dat doek, met zijn lichte kleuren en sprankelend-bezonken toonzetting kenmerkend voor haar oeuvre en kunnen, heeft onlangs gezelschap gekregen van een ander stilleven van haar hand.