SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

'Een goed moment van overdracht van het archief,' zei bestuursvoorzitter vanaf het eerste begin Jo Kleinmeulman. 'We bestaan volgend jaar een kwart eeuw en kijken daarom ook terug. Het Grafisch Atelier heeft iets substantieels toegevoegd aan het culturele klimaat van Kampen. Het vervult nog steeds de oorspronkelijke functie van broedplaats - een plek waar kunstenaars samenwerken en door elkaar geïnspireerd worden.'


Het gisteren aan het Walkate overgedragen archief omvat ruim negen dozen met daarin ongeveer 500 grafische prenten van ongeveer 200 kunstenaars, allemaal vervaardigd in het GRAK. Sociaal gezien even interessant zijn de notulen en logboeken van het atelier uit de afgelopen kwart eeuw.


Zegt Renze Koene van het GRAK: 'De logboeken vormen een vaak hilarische neerslag van wat zich allemaal in en rond het atelier heeft afgespeeld. Verrukkelijk om daar doorheen te bladeren en herinneringen op te halen. Tja, daarvoor zullen we voortaan naar het Walkate moeten...'


De archieven - kunst, notulen, logboeken etc. - van een kwart eeuw Grafisch Atelier zijn gisteren overgedragen aan het Walkate Archief.  

Helemaal in de traditie van Walkate.

door Carel de Goeij. donderdag 08 februari 2007 de Stentor ©2007 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Frans Walkate, stichter van het gelijknamige archief aan de Burgwal, zou tevreden geknikt en geglimlacht hebben. Gisterochtend droegen medewerkers van het Grafisch Atelier officieel hún archief van de afgelopen 24 jaar over aan het Walkate Archief. Honderden prenten, notulen, logboeken en andere grafische en tekstuele weerspiegelingen van bijna een kwart eeuw activiteiten in het atelier.

Walkate begon in de jaren twintig met het aanleggen van collecties van werk van lokale kunstenaars. Met het overdragen van grafisch werk uit de afgelopen kwart eeuw stapt het Grafisch Atelier in Walkate's voetsporen.

Herman Harder, Geraart Westerink, Marhilde Wessels en alle andere medewerkers van het Walkate zijn er zeer verguld mee. 'Heel bijzonder,' oordeelt Westerink. 'Zoveel prenten en ander materiaal uit zo'n lange periode. Dit archief geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling van kunstenaars in hun eerste jaren na de academie. Maar ook als tijdsbeeld heel interessant. De notulen en logboeken weerspiegelen de wijze waarop jonge Kamper kunstenaars na hun afstuderen verder gingen en wat voor plaats het Grafisch Atelier als werkplaats en ontmoetingsplek daarin innam.