SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Het glas-in-lood muziektableau heeft ooit in het pand De La Sablonièrekade nummer 13 gehangen. Onlangs is het door de familie De Ruiter uit Hattem geschonken aan het Walkate Archief. Het hangt nu bij binnenkomst direct rechts. Licht er achter, zodat alle elementen u helder en kleurrijk toeschijnen. Er tegenover hangt een glas-in-loodwerk van Van de Burgt en Van Rossum samen, in een heel andere stijl gemaakt en vier kunsten verbeeldend: beeldhouwkunst, glasschilderkunst (natuurlijk!), schilderkunst en bouwkunst.

Maar nu even terug naar de geluiden. Ik had het er met Jaap van Gelderen, kerkhistoricus en oud-docent aan de Koornmarkt-ThUK, over en die kwam meteen met 'de bel van Boele' op de proppen. Boele, befaamde Kamper sigarenfabriek aan de Boven Nieuwstraat. De hele straat wist hoe laat het was dankzij de bel van Boele. En dan de ratel van de vuilophaler, deed Walkate-directeur Herman Harder ook een duit in het zakje. Die hebben we hier in het archief nog op band staan.

U hoort het al, in het geluidenmuseum komt zeker en vast ook een onderafdeling Kampen.

Tot besluit mijn persoonlijke top drie uitgestorven geluiden. Op drie het opluchtende phwiiiet! van de fabrieksfluit, op twee het zachte vastkloppen van een sigaret op een zilveren houder en op één - u kon er op wachten - het even bescheiden als baldadige gerinkel van het belletje op de typemachien dat het eind van de regel aankondigde. Ah, héérlijk...

'geluiden'

Vrijdag 21 november 2008  de Stentor ©2008 Wegener Nieuwsmedia

Kan er niet een museum komen voor uitgestorven geluiden of geluiden die dréigen uit te sterven? Iedereen heeft het maar over dieren, planten en boerenwerktuigen, maar geluiden, ho maar.

Terwijl het toch juist geluiden zijn, waarin het verleden op zijn meest sprekende (!) wijze weer tot leven komt. Ja, en in geuren natuurlijk. Maar daarover een andere keer.

Ik zal u zeggen waarom ik hier over begin. Ons onvolprezen Walkate Archief heeft sinds kort in de entree twee bijzondere glas-in-lood schilderingen hangen, afkomstig uit een pand aan de IJsselkade. Gemaakt in het Kamper glazeniers-atelier Siero en van de hand van Pierre van Rossum en Henk van de Burgt. Eén van die twee tableaus - van Van de Burgt - is gewijd aan - inderdaad - geluiden: rond een kolossaal oor in het midden ontwaart u onder meer een stoomtrein, een typiste, een Indiase fakir met fluit met sissende slang, een luidkeels roepende straatventer en een fabrieksfluit. Een fabrieksfluit! Ach, waar horen we die nog. Ja, in de tekenfilms van de Flintstones op de televisie. En daar is het dan ook nog eens zo'n raar prehistorisch vogelbekdier in plaats van zo'n mals gietijzeren fluitventiel.