SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding
Het gebouw Bibliotheek Bankhal Bestuurszaal Kantoorlokaal Tussenhal Knipkamerhal

De vroegere Nutsspaarbank aan de Burgwal, langs de voormalige stadsgracht, waarin nu het SNS Historisch Centrum is gevestigd, is een markant gebouw.

Het werd gerealiseerd tussen 1928-1932, naar een ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Gz. (1875-1935) en is een fraai voorbeeld vande zogenaamde ‘Amsterdamse School’, een stroming in de Nederlandse architectuur die zich manifesteerde in de periode 1910-1935 en die wordt gerekend tot het expressionisme.De Amsterdamse School kenmerkt zich door baksteenbouw in zware, massieve vormen, met relatief kleine ramen, waarbij veel aandacht was voor de toepassing van beeldende kunst en andere decoratieve elementen, zoals glas-in-lood en siersmeedwerk. Het rijke interieur, met een monumentale kluis, authentiek meubilair en op maat gemaakte tegelvloeren, schouwen, lambriseringen, smeed- en houtsnijwerk, behoort tot de best bewaard gebleven historische (spaar)bankinterieurs in Nederland. Achter het gebouw ligt een fraaie stadstuin.

In 1987 werd het gebouw voor het Frans Walkate Archief bestemd en vanaf 2001 is ook de historische collectie van de SNS-Bank er ondergebracht. Een deel van de week is het geopend voor publiek. De stijlvolle ruimtes vormen nu de sfeervolle achtergrond voor tal van activiteiten, voor nieuwsgierige bezoekers, maar ook voor medewerkers van de SNS Bank.

Het pand staat op de Rijksmonumentenlijst.