SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding
Het gebouw Bibliotheek Bankhal Bestuurszaal Kantoorlokaal Tussenhal Knipkamerhal

Ook in de bestuurszaal zijn decoratieve tegels te vinden, zoals in de schouw, die met zijn fraaie natuurstenen ornamenten en smeedijzeren haard tot de meest stijlbepalende en in het oog springende interieuronderdelen behoort. De haardpartij wordt opgesierd door een viertal tegels met gestileerde voorstellingen: twee vissen, een vogel en een salamanderachtig beest. De tegels maken geen onderdeel uit van het Maurosysteem. Wel zijn ze vervaardigd volgens dezelfde techniek en afkomstig van De Porceleyne Fles. Uit een catalogus zijn 25 schouwmodellen van cloisonnétegels bekend, waaronder de vier die in de schouw van het Frans Walkate Archief zijn aangebracht. Ook de andere tegels van de schouw werden waarschijnlijk vervaardigd bij De Porceleyne Fles.

Tegels van de schouw in de studiezaal (voormalige bestuurszaal) met de afbeelding van verschillende dieren, vervaardigd bij de Porceleyne Fles te Delft.

De wanden van de bestuurszaal worden in horizontale richting verdeeld door een geprofileerde houten lijst. Onder die lijst bevinden zich onder meer een aantal gesloten (boeken)kasten met koperen beslag en de ingang tot de grote Lipskluis, die vroeger werd gebruikt voor geld en waardepapieren en waarin inmiddels een deel van de kunstcollectie van het SNS Historisch Centrum is ondergebracht.

De ingang tot de kluis is weggewerkt achter decoratief behang, dat - in tegenstelling tot de wandbekleding boven de lijst - niet meer de oorspronkelijke is, maar wel de sfeer ervan benadert. De vergadertafel met stoelen, de servieskast en de clubfauteuils zijn speciaal voor het gebouw vervaardigd. In de kast worden het oorspronkelijke Rosenthalservies, het bestek en de damasten tafelkleden met ingeweven patronen (bijenkorven) bewaard.

Boven de binnendeuren bevinden zich gesneden panelen. De deur die naar de garderobehal voert wordt bekroond door een afbeelding van een bijenkorf met een zwerm bijen. In het midden van het tafereel is in vergulde letters de tekst ‘Leert sparen en vergaren’ aangebracht, het motto van de Nutsspaarbank.

De bestuurszaal grenst in de breedte aan de binnentuin, die via een deur toegankelijk is. De houten omlijsting van de deuren en ramen in deze wand is bij een latere verbouwing vervangen door staal.

In het paneel boven de deur naar de knipkamers zijn twee gespiegelde ornamenten gesneden die groteske fantasiewezens voorstellen. In het midden staat de volgende tekst:

Die een pennink wint en die behout

Die macht verteren als hi wort out

Had ik dat bedocht in min jonge dagen

 So dorst ick het in min outheit niet bedagen