SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Uitgifte Almanak           foto Remy Steller

Natuurlijk veel aandacht voor de dit jaar vertrokken Theologische School, Hogeschool of Universiteit. Een interview met ds. Wopke de Boer die hier in de dertiger jaren studeerde en een fotoserie van de hand van Freddy Schinkel van de gebouwen van de instelling. Elke keer wanneer een nieuwe editie uitkomt besef je welk een groot goed het is om ook zo'n monument, want dat is de Kamper Almanak, binnen de stadsmuren te hebben. De eerste editie dateert van 1928 en de Almanak verscheen met uitzondering van de oorlogsjaren elk jaar. "Vroeger een dun boekje met gegevens van de gemeente erin. We hebben zelfs een tijd gekend dat er 14.000 exemplaren huis-aan-huis werden bezorgd", herinnert Jacky ten Hove zich. "Het is bijzonder dat zoiets door een particuliere bank als de SNS wordt gefinancierd."

En zoals bij veel dingen is het meest kostbare onbetaalbaar: ook in 2012 kunnen inwoners van Kampen een gratis exemplaar afhalen. Speciaal daarvoor is het Archief vandaag tussen 10.00 en 21.00 uur geopend.
Almanak 2012 omvangrijker dan ooit

Willem van Halem, vrijdag 6

Juli 2012, de Stentor ©2012 Wegener Nieuwsmedia.


KAMPEN - De 78e editie van de Kamper Almanak steekt zijn voorgangers weer naar de kroon. Omvangrijker (bijna honderd pagina's meer dan vorig jaar) en meer dan voortreffelijk vormgegeven met ontwerpen van de Kamper kunstenaar C.H.L. Middelkoop, van wie volgende week een expositie wordt geopend.

Gistermiddag kreeg Jacky ten Hove-Jacobze, voormalig directeur van het Frans Walkate Archief, het eerste exemplaar van de Kamper Almanak 2012 overhandigd.

Qua samenstelling springt deze editie eruit door zijn variatie, vindt Herman Harder, huidig directeur van het Frans Walkate Archief. Niels Jeurink bijvoorbeeld geeft een bijzondere beschrijving van de flora in de IJsseldelta van tachtig jaar geleden. Bij toeval kwam hij achter een onderzoek van de 'Commissie voor het botanisch onderzoek van de Zuiderzee en omgeving' uit 1931. Interessant om te lezen hoe de flora in tachtig jaar kan veranderen. Of Jeroen Kummers 'De toedracht en de schrijver', over criminele geschiedenissen uit 1560. Of het vroeger zoveel beter was mag je je afvragen na deze bijdrage. Folteringen en verbanningen waren even vanzelfsprekend en gangbaar als een proces-verbaal en een bekeuring nu.

WALKATE

Zaterdag 1 september 2012, de Stentor ©2012 Wegener Nieuwsmedia.

Kamper Almanak nog volop verkrijgbaar

De Kamper Almanak, uitgegeven door het Frans Walkate Archief, is nog niet helemaal 'uitverkocht', „We hebben er 3500 gedrukt en er liggen er nog 500. Het zou zonde zijn als dat bij het oud papier te­rechtkwam", zegt directeur Her­man Harder.

„Kampenaren zijn van harte uitge­nodigd om alsnog een exemplaar te komen ophalen."