SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

Jeany van den Berg spit dagelijks de Stentor door, voor onderwerpen die zij in de kroniek van de Kamper Almanak verwerkt.

Foto: dé Krant

"Soms zit er wel een dag bij dat ik denk 'wat moet ik nu weer gebruiken?', maar er is eigenlijk altijd wel wat interessants te vinden, als je maar goed leest." Jeany van den Berg, docente Nederlands, heeft er lol in om de stukjes verhalend te schrijven, zodat ze ook leuk zijn om te lezen. Ze doet haar best om de stukjes kort en kernachtig te formuleren, en ze probeert zoveel mogelijk variatie aan te brengen in haar onderwerpkeuze. "Politiek, het eerste ooievaarsnest dat weer bewoond is, want dat geeft aan hoe vroeg de lente dat jaar begon. En als er iets met mensen gebeurt, wil ik dat ook in de kroniek opnemen. Lintjes, briljanten huwelijk, als er iemand een prijs gewonnen heeft..." Daarnaast probeert ze bij te houden welke onderwerpen ze al gehad heeft. "De grondbank speelt nu bijvoorbeeld. Ik moet oppassen dat ik dit niet wekelijks oppak." Toen Jeany de kroniek in 2010 overnam van Ita Gunnink, heeft zij eerst goed gekeken hoe Ita te werk ging. Ze heeft daarnaast wel overleg met Herman Harder (directeur van het SNS Historisch Centrum) gehad, maar is vrij in haar onderwerpkeuze.

Sinds kort zit Jeany in de redactiecommissie van de Kamper Almanak. De redactie is nu op zoek naar een nieuwe kroniekschrijver.

De Kamper Almanak - Een begip in Kampen

Tanja Slagter  woensdag 12 maart 2014 ,déKrant ©2014 Wegener media.

Jaarlijks verschijnt het naslagwerk, maar waar komen de artikelen vandaan die erin staan?

In een serie artikelen over de Kamper Almanak licht dé Krant een tipje van de sluier op.

deel 2.


DE KAMPER ALMANAK: EEN BEGRIP IN KAMPEN

KAMPEN - "Al een aantal jaar schrijf ik nu de kroniek. Ik ben begonnen in augustus 2010." Jeany van den Berg vult jaarlijks een van de vaste onderdelen in de Kamper Almanak: de kroniek. De kroniek is een opsomming van gebeurtenissen in Kampen. De kroniek maakt geen aanspraak op volledigheid. Zij berust op een persoonlijke keuze uit het nieuws van Kampen en omgeving. Dagelijks leest Jeany de krant, om te bepalen welke stukjes een plek krijgen in de kroniek. "Ik baseer me op de Stentor. Als richtlijn hanteer ik de vraag wat interessant kan zijn, ook voor het nageslacht over 50 jaar. De stukjes in de kroniek schetsen hoe Kampen zich ontwikkeld heeft." Jeany ziet het als uitdaging om van elke dag één stukje uit de krant te halen dat geschikt is, of geschikt gemaakt wordt, voor de kroniek.