SNS Historisch Centrum

 Contact       Disclamer     Facebook      Youtube

SNS Historisch Centrum Contact disclamer
Over ons About us Bankgebouw Geschiedenis vergaderruimte Virtuele Rondleiding

SNS Historisch Centrum, Interview met de redacteuren van de Kamper Almanak, geproduceerd en uitgezonden door TV-IJsselmond.

In de loop van de jaren is het geëvolueerd tot naslagwerk en spiegel des tijds. Ook dit jaar zijn er weer bijdrages van cultuurhistoricus en oud-Stentorjournalist Carel de Goeij (in memoriam Henk Krans), freelance historicus Theo van Mierlo (Cornelis Pronk), gemeentearcheoloog Alexander Jager (monumentenzorg), IJsselacademieredacteur Jeroen Kummer (gedicht) en kerkhistoricus Jaap van Gelderen (Willem G. van Manen). „Het klopt dat we veel vissen in dezelfde auteursvijver", zegt Herman Harder, als directeur van het Historisch Centrum verantwoordelijk voor de uitgave van de almanak. „Dat komt deels omdat we streven naar een bepaald niveau. Deze schrijvers weten exact wat er van hen verwacht wordt." Daarnaast probeert de redactie elk jaar toch weer een paar 'frisse namen' te kunnen presenteren. Harder is bijvoorbeeld erg ingenomen met het verhaal van Philip Walkate, een nazaat van de Kamper familie, over wijnhandelaar H. J. Walkate. Ook de bijdrage van monumentenliefhebber Ernst Hupkes met veel foto's van de achterkanten van een aantal Kamper monumenten verdient volgens Harder de aandacht. Het eerste exemplaar van de almanak is gisteren in ontvangst genomen door burgemeester Bort Koelewijn, aansluitend werd de tentoonstelling Wolken, Water en Weiden door Geraart Westerink geopend. Deze selectie landschappen uit de vaste collectie van het Historisch Centrum is tot en met augustus te zien.

‘Spiegels des tijds’ luid de zomer in.

Olger Koopman vrijdag 18 Juni 2013, de Stentor ©2013 Wegener Nieuwsmedia.

KAMPEN - De echte Kampenaar kan de zomervakantie niet beginnen zonder de Almanak in de reistas. Het cultuurhistorische jaarboek van Kampen is vanaf vandaag weer af te halen bij het SNS Historisch Centrum aan de Burgwal, in de volksmond beter bekend als het Frans Walkate Archief. Voor wie ooit voet heeft gezet in het uit de jaren dertig daterende gebouw van de Groningse architect G. Hoekzema zal de omslag van het bijna vijfhonderd pagina's tellende boekwerk zeker bekend voorkomen. Het is namelijk een detail van de zogenaamde 'Maurovloer' - een vinding van De Porceleyne Fles uit Delft - door kunsthistoricus Geraart Westerink uitvoerig beschreven in een van de eerste artikelen van de almanak. Westerink is een van de vaste schrijvers van het boekwerk, waarvan de eerste uitgave in 1928 verscheen. Het belangrijkste bestanddeel was toen een uitvoerig adressenbestand van Kamper personen en instellingen.